Kraftig stigning af indbrud

Politiet vil hjælpe erhvervslivet med at bekæmpe indbrud Året 2009 viste en kraftig stigning i antallet af indbrud i virksomheder i Ballerup kommune.

Stigningen var på 76,2 % i forhold til 2008. Det er en kurve, som skal knækkes, og derfor rækker Københavns Vestegns Politi i Gladsaxe en hjælpende hånd frem mod erhvervslivet. ”Det må ikke forsætte på den måde,” fastslår kriminalassistent Bent Nikolajsen. Det er en ringe trøst for Ballerup Kommune, at det ikke kun er her, stigningen i indbrud finder sted. Også i resten af Danmark, er der indenfor de sidste par år, sket en kraftig stigning i indbrud i erhvervsvirksomheder.

Derfor ønsker politiet at stille sin viden om forebyggelse af indbrud til rådighed for erhvervslivet i Ballerup. Fremstrakt hånd ”Vi har nogen ekspertise på området,” siger kriminalassistenten. ”Hvis der er virksomheder, som selv vil gå foran og forebygge, så vil vi gerne komme ud i virksomhederne og give råd om tiltag, der kan være med til at forhindre indbrud.

Vi vil også meget gerne deltage med et oplæg til en tema-aften om indbrud i virksomheder. Det være sig med virksomhedens egne sikkerhedsfolk eller med grupper af virksomheder fra kommunens erhvervsområder.”

Kriminalassistenten appellerer til, at erhvervsvirksomhederne selv sætter fokus på sikkerheden for at mindske risikoen for uventet besøg. ”Mange virksomheder ligger typisk i områder, hvor der ikke er mange naboer. De ligger samlet i erhvervsområder, hvor der ikke kommer mange mennesker efter mørkets frembrud. Og virksomhederne kan gøre meget selv.

Eksempelvis er det vigtigt at holde de tekniske ting omkring bygningen i orden,” forklarer Bent Nikolajsen. Kriminalassistenten henviser til først og fremmest låsene, men han opfordrer også til at sætte fokus på solide døre og karme, gode vinduer og nøglesikkerhed. Indvendigt bør der tænkes i form af sikringsskabe, sikringskabinet, sikringsskinner og wiresikring til PC’ere.

Virksomhederne bør endvidere tænke i egen beskyttelse af deres nærområde, hvilket blandt andet kan gøres ved at etablere en vagtordning i de mørke timer. Også kriminalpræventiv belysning kan have en god effekt, da det er medvirkende til at gøre stedet mindre attraktivt for en potentiel gerningsmand.

Rådgivning ved henvendelse til politiet Bent Nikolajsen tilføjer, at politiet gerne giver rådgivning til virksomheder, som vil gøre en ekstra indsats for sikkerheden. ”Før en virksomhed investerer i sikkerhed for et større beløb, bør politiet måske kontaktes. Jeg og mine kolleger i Kriminalpræventiv Sektion kan give en faglig og uvildig rådgivning om højnelse af sikkerheden i virksomheden,” pointerer han. Kriminalpræventiv Sektion i Københavns Vestegns Politi i Gladsaxe kan kontaktes på telefon 43 86 14 48.

Fakta: Antallet af anmeldte indbrud under gerningskoderne for erhvervsindbrud var i 2008 på 335 I 2009 var tallet steget med 76,2 % til 590 Tallene dækker over indbrud i alt lige fra computerforretninger, fabrikker og pengeinstitutter til restauranter og pølsevogne.

Politiet anbefaler, at man sikrer sin virksomhed med moderne teknologi – f. eks tv-overvågning af høj billedkvalitet Hvis man har tilknyttet et vagtværn, er det afgørende, at patruljen er hurtigt fremme på gerningsstedet. Det vil stresse indbrudstyven, der i modsat fald får for megen arbejdsro.